Главная / Кыргыз Республикасындагы Алиментариус кодексинин улуттук программасын жана түзүмүн кайра баалоо боюнча семинар

Кыргыз Республикасындагы Алиментариус кодексинин улуттук программасын жана түзүмүн кайра баалоо боюнча семинар

Кыргыз Республикасындагы Алиментариус кодексинин улуттук программасын жана түзүмүн кайра баалоо боюнча семинар


30 января, 2025

2025-жылыдын 30-январында Бишкек шаарында Кыргыз Республикасындагы Алиментариус кодексинин улуттук программасын жана түзүмүн кайра баалоо боюнча семинар өткөрүлдү. Уюштуруучулар Кыргыз Республикасынын Экономика министрлигине караштуу Стандартташтыруу жана метрология боюнча Борбор (Кыргызстандарт) жана Бүткүл дүйнөлүк саламаттык сактоо уюмунун (ДССУ) Кыргызстандагы өкүлчүлүгү болушту. Семинар жетектөөчү адистерди, ыйгарым укуктуу мамлекеттик органдардын өкүлдөрүн, тамак-аш продукциясынын коопсуздугу жаатындагы эксперттерди, ФАОнун, ДСУнун, илимий чөйрөлөрдүн өкүлдөрүн бириктирди.

Катышуучулардын арасында Кыргыз Республикасынын Суу ресурстары, айыл чарба жана кайра иштетүү өнөр жайы министрлигинин, Кыргыз Республикасынын Саламаттык сактоо министрлигинин, Кыргыз Республикасынын Экономика жана коммерция министрлигинин адистерин камтыган Кыргыз Республикасынын Алиментариус кодексинин Ведомстволор аралык комиссиясынын өкүлдөрү, ошондой эле илимий коомчулук катышышты.

Иш — чаранын максаты-Алиментариус кодексинин улуттук түзүмүнө ар тараптуу баа берүү, өзгөртүүлөрдү документтештирүү жана тамак-аш продукциясынын сапатын жана коопсуздугун контролдоо системасын жакшыртуу үчүн негизги багыттарды аныктоо. Баалоо боюнча ушундай эле иштер 2017-2021-жылдары Кыргызстанда ийгиликтүү ишке ашырылган Кодекстин максаттуу фондунун (CTF1) долбоорунун алкагында жүргүзүлдү.

Кыргызстандарттын директору Кодекстин өлкө үчүн улуттук түзүмүн баалоо боюнча бул иш-чаранын маанилүүлүгүн белгиледи, андан тамак-аш продукциясынын сапатын жана коопсуздугун контролдоонун улуттук системасынын бардык катышуучулары сатуу процессинде пайда көрүшөрүн белгиледи.

Талкуулардын жүрүшүндө Кодекстин улуттук программаларынын статусун баалоо үчүн диагностикалык аспапка өзгөчө көңүл бурулду, ал тутумдагы жетишкендиктерди жана орун алган кемчиликтерди аныктоого жардам берди. Катышуучулар тамак-аш продукциясынын сапатын жана коопсуздугун контролдоо механизмдерин жакшыртуу, адистердин маалымдуулугун жогорулатуу, ошондой эле баалоо жана мониторинг жүргүзүү ыкмаларын өнүктүрүү боюнча семинарларды өткөрүү боюнча сунуштарды айтышты.

Кыргызстан 2002-жылдан бери "Алиментариус кодекси" комиссиясынын мүчөсү болуп, керектөөчүлөрдүн ден соолугун коргоону камсыз кылуу жана адилеттүү эл аралык соодага көмөктөшүү үчүн Кодекстин стандарттарын иштеп чыгууга жана ишке киргизүүгө активдүү катышып келет.

Кыргызстандарт семинардын бардык катышуучуларына Кыргызстандагы Кодекс системасын өнүктүрүүгө кошкон салымы үчүн ыраазычылык билдирди. Алдыда контролдоо механизмдерин өркүндөтүү, мыйзамдарды бекемдөө жана адистердин жана керектөөчүлөрдүн маалымдуулугун жогорулатуу боюнча иштер турат. Кыргызстандарт жана ДССУ бардык кызыкдар тараптарды тартуу менен өлкөдөгү азык-түлүк продукциясынын коопсуздугунун жогорку деңгээлин колдоо үчүн кызматташууну улантышат.